diumenge, 18 de juny del 2017

Festes passades, coques menjades

(versión en castellano para lectores internacionales, más abajo)



Diu la meva dona que una de les habilitats més valuoses és la de saber acabar. Diu que quan era petita, a ca seva la van educar per a aprendre a recollir les juguetes després de jugar, el bany després de dutxar-se, o el poal després de fregar. Que aquest darrer pas és el que marca la diferència entre una feina acabada i una a mig fer.

I en la vida en general, aquest darrer pas és el que marca la diferència entre l’èxit i el fracàs. Perquè siguem sincers, qualcú acabarà per recollir les nostres noses si les deixam enmig, però ningú acabarà les nostres tasques. I si qualcú altre ha d’acabar-les, és possible que no ens necessitin per a fer-les en primer lloc. Les persones que no saben acabar les coses són, de fet, tan inútils com les que no les saben fer en absolut.

A la meva feina tenim una dita sobre els projectes: quan el 90% està acabat, encara queda l’altre 90%. I és que no només acabar és el que compta, és que molt sovint menyspream l’esforç que queda per acabar quan la feina ja està “feta”. I és per això que hi ha tanta de gent que mai no acaba les coses que comença, perquè quan es troben amb la dificultat real d’arribar al final, és quan perden l’interés.

La primera conseqüència d’aquest enteniment és que molta de gent ja no comença les coses, perquè no esperen ser capaços d'acabar-les. La segona, que desmarcar-se de la immensa majoria és tan simple com fer aquest darrer esforç.

Has acabat d’escriure aquella novel·la? Idò ara l’envies a editors, o la publiques.
T’has apuntat al gimnàs? Idò  ara hi vas totes les setmanes.
T’has apuntat a aquella classe? Idò ara practica regularment.
Has començat a llegir “La recerca del temps perdut”? Idò ara te l’acabes. (no, de veres, et ret a que ho intentis)

El costum de la gent per començar coses que mai acaben es pot veure comparant les xifres de vendes de llibres i les estadístiques de lectura; les altes al gimnàs el setembre i la gent que encara hi va el novembre; o sense anar més lluny, la quantitat d’alumnes que vam acabar el meu segon curs de còmic ahir (7) respecte als que el vam començar (16).

Per suposat, tota aquesta filosofia sobre la importància d’acabar no la va inventar la meva dona. Per començar la va aprendre dels seus pares. I en tot cas ha estat una temàtica recurrent de la literatura de productivitat i creixement personal de les darreres dècades. El meu discurs preferit és el de l’autor Seth Godin, que va parlar de que el culpable de la nostra tendència natural a no acabar les coses és la part primitiva de la nostra ment, el cervell reptil.


(si no pots entendre aquest video perquè està en anglès, potser aquesta és una altra cosa que no tampoc has acabat)



Seth Godin: Quieting the Lizard Brain from 99U on Vimeo.

El cas és que el propi Seth Godin va explicar en el seu llibre The Dip la raó per la qual tants de projectes moren joves. I és que com a ser humans, som molt dolents triant les nostres batalles.

Aquest defecte l’he patit constantment al llarg de la meva vida. Llibres sense acabar de llegir, llocs que no he posat data visitar, amistats que he perdut per no haver mantingut el contacte, … segur que tots podeu fer la vostre pròpia llista. I segur que tots teniu qualque bona raó per no haver acabat en cada cas.

(I sí, la desídia compta.)

Ara bé, que hi hagi moltes coses que he deixat a mitges, com tothom, no vol dir que no hagi acabat mai res. Vaig acabar la universitat, i creu-me que no en tenia cap ganes (encara que vaig tardar 7 llargs anys). Vaig començar a córrer fa més de 15 anys, i encara ho faig (encara que el company de feina amb qui hi vaig començar a anar va deixar-ho al tercer dia). Vaig començar a meditar fa dos anys, i encara ho faig cada dia. Gimnàs? Tres vegades per setmana. Cómics...?

Ah, amics meus, els còmics.

N’he acabat un altre, sabeu? Un nou Huérfanos, la sèrie que vaig començar a publicar el 2002. El número 6, ni més ni menys. Aquest es suma al còmic d’aventures que vaig acabar el 1995 i la novel·la gràfica que vaig tardar 20 anys a acabar. No és tant per 25 anys dibuixant, però està bé per haver-ho fet en el meu temps lliure.

I no només l’he acabat. El vaig “acabar” fa mesos, de fet. Però acabar també significa revisar els textos, traduir-lo a l’anglès, imprimir-lo per a vendre. L’altre 90%. La diferència entre l’èxit i el fracàs.

I el cas és que no té cap secret. Només el de saber triar les nostres batalles. Saber el que volem, saber el que ens costarà i estar disposats a pagar el preu. No n’hi ha més.

El cas és que molts de nosaltres (i m’incloc) no sabem el què volem, per començar. Potser sabem el que volem ara mateix, però no a llarg termini. I ens embarcam en tasques que deixarem a mitges quan es tornin massa feixugues, o simplement quan apareixi una altra cosa que ens fa més ganes.

I és normal. Estam tan acostumats a deixar coses a mitges que ja no li donam cap valor al compromís amb nosaltres mateixos, amb el nostre temps i els nostres projectes. Després de tot, sempre tendrem més temps per a fer-ho, no? Perquè sou immortals, no?

Per si de cas qualcun de vosaltres és un pobre mortal, Seth Godin proposa dues regles simples que he aplicat sempre amb èxit, no importa quant de temps m’hagi tardat.

  1. No comencis res que no estiguis disposat a acabar
  2. Acaba tot el que comencis.

La meva dona du aquesta regla al límit amb els seus llibres. Encara que l’avorreixi soberanament, mai deixa un llibre sense acabar - cosa que a mi en particular em sembla exagerada: si un llibre és dolent, és molt millor deixar-lo a mitges que perdre més temps confiant en que s’arregli al final. De fet, la de deixar un projecte a temps és una altra de les regles que proposa Seth Godin: hi ha batalles que senzillament no val la pena lluitar. Però aquesta potser és una altra història.

Tot això ha estat una forma extremadament llarga de contar dues coses: (1) que he acabat un nou còmic, podeu llegir tot al respecte en el meu altre blog; i (2) he començat un nou projecte, un que havia estat considerant des de ja feia temps, i que en compliment de les dues normes anteriors, un dia l’hauré d’acabar, encara que torni a tardar 20 anys com em va passar amb la novel·la gràfica.

I després, qui sap, potser em proposaré llegir a Proust.

--


Dice mi esposa que una de las habilidades más valiosas es la de saber terminar. Dice que cuando era pequeña, en su casa la educaron para aprender a recoger los juguetes después de jugar, el baño después de ducharse, o el cubo después de fregar. Que este último paso es el que marca la diferencia entre un trabajo acabado y uno a medio hacer.   Y en la vida en general, este último paso es el que marca la diferencia entre el éxito y el fracaso. Porque seamos sinceros, alguien acabará para recoger nuestros estorbos si las dejamos en medio, pero nadie acabará nuestras tareas. Y si otro ha de terminarlas, es posible que no nos necesiten para hacerlas en primer lugar. Las personas que no saben terminar las cosas son, de hecho, tan inútiles como los que no saben hacerlas en absoluto.   En mi trabajo tenemos un dicho sobre los proyectos: cuando el 90% está terminado, todavía queda el otro 90%. Y es que no sólo acabar es lo que cuenta, es que muy a menudo subestimamos el esfuerzo que queda para terminar cuando el trabajo ya está "hecho". Y es por eso que hay tanta gente que nunca termina las cosas que empieza, porque cuando se encuentran con la dificultad real de llegar al final, es cuando pierden el interés.   La primera consecuencia de esta comprensión es que mucha gente ya no empieza las cosas, porque no están dispuestos a terminarlas. La segunda, que desmarcarse de la inmensa mayoría es tan simple como hacer este último esfuerzo. Has terminado de escribir esa novela? Pues ahora lo envías a editores, o la publicas.
Te has apuntado al gimnasio? Pues ahora vas todas las semanas.
Te has apuntado a esa clase? Pues ahora practica regularmente.
Has empezado a leer "La búsqueda del tiempo perdido"? Pues ahora te lo acabas. (No, de verdad, te reto a que lo intentes) La costumbre de comenzar cosas que nunca se acaban se puede ver comparando las cifras de ventas de libros y las estadísticas de lectura; las altas en el gimnasio en septiembre y la asistencia en noviembre; o sin ir más lejos, la cantidad de alumnos que acabamos el segundo curso de cómic ayer (7) respecto a los que lo empezamos (16).   Por supuesto, toda esta filosofía sobre la importancia de terminar no se la inventó mi mujer. Para empezar ella la aprendió de sus padres. Y en todo caso ha sido una temática recurrente de la literatura de productividad y autoayuda de las últimas décadas. Mi discurso preferido es el del autor Seth Godin, que habló de que el culpable de nuestra tendencia natural a no terminar las cosas es la parte primitiva de nuestra mente, el cerebro reptil

(Si no puedes entender este video porque está en inglés, tal vez esta es otra cosa que no tampoco has acabado)  
Seth Godin: Quieting the Lizard Brain from 99U on Vimeo.
El caso es que el propio Seth Godin explicó en su libro The Dip la razón por la que tantos proyectos mueren jóvenes. Y es que como seres humanos, somos muy malos eligiendo nuestras batallas.   Este defecto lo he sufrido constantemente a lo largo de mi vida. Libros sin terminar de leer, lugares que no he llegado a visitar, amistades que he perdido por no haber mantenido el contacto, ... seguro que todos podéis hacer vuestra propia lista. Y seguro que todos tenéis alguna buena razón para no haber terminado en cada caso.   (Y sí, la desidia cuenta como buena razón.)   Ahora bien, que haya muchas cosas que, como todo el mundo, he dejado a medias, no quiere decir que no haya terminado nada. Terminé la universidad, por ejemplo, y créeme que no tenía ningunas ganas (aunque tardé 7 largos años). Empecé a correr hace 15 años, y aún lo hago (aunque el compañero de trabajo con quien empecé a ir lo dejó al tercer día). Empecé a meditar hace dos años, y aún lo hago todos los días. Gimnasio? Tres veces por semana. Cómics ...?   Ah, amigos míos, los cómics.   He terminado otro, sabes? Un nuevo Huérfanos, la serie que empecé a publicar en 2002. El número 6, ni más ni menos. Esto sumado al cómic de aventuras que terminé en 1995 (en plena universidad) y la novela gráfica que tardé 20 años en terminar. Quizás no es tanto para 25 años dibujando, pero está bien para algo que tengo que hacer en mi tiempo libre.   Y no sólo lo he acabado. Lo "terminé" hace meses, de hecho. Pero acabar también significa revisar los textos, traducirlo al inglés, imprimirlo para vender. El otro 90%. La diferencia entre el éxito y el fracaso.   Y el caso es que no tiene ningún secreto. Sólo el saber elegir nuestras batallas. Saber lo que queremos, saber lo que nos costará y estar dispuestos a pagar el precio. No hay más.   El caso es que muchos de nosotros (y me incluyo) no sabemos lo que queremos, para empezar. Quizás sabemos lo que queremos ahora mismo, pero no a largo plazo. Y nos embarcamos en tareas que dejaremos a medias cuando se vuelvan demasiado pesadas, o simplemente cuando aparezca otra cosa que nos hace más ganas.   Y es normal. Estamos tan acostumbrados a dejar cosas a medias que ya no le damos ningún valor al compromiso con nosotros mismos, con nuestro tiempo y nuestros proyectos. Después de todo, siempre tendremos más tiempo para hacerlo, no? Porque sois inmortales, verdad?   Por si acaso alguno de vosotros es un pobre mortal, Seth Godin propone dos reglas simples que he aplicado siempre con éxito, no importa cuánto tiempo me haya tardado. 1. No empieces nada que no estés dispuesto a acabar 2. Termina todo lo que empieces. Mi mujer lleva esta regla al límite con sus libros. Aunque le aburra soberanamente, nunca deja un libro sin terminar - cosa que a mí en particular me parece exagerada: si un libro es malo, es mucho mejor dejarlo a medias que perder más tiempo confiando en que se arregle el final . De hecho, la de dejar un proyecto a tiempo es otra de las reglas que propone Seth Godin: hay batallas que sencillamente no vale la pena luchar. Pero esta puede ser es otra historia. Todo esto ha sido una forma extremadamente larga de contar dos cosas: (1) he acabado un nuevo cómic, puedes leer todo al respecto en mi otro blog; y (2) he comenzado un nuevo proyecto, uno que había estado considerando desde hacía ya tiempo, y que en cumplimiento de las dos normas anteriores, un día tendré que terminar, aunque vuelva a tardar 20 años como me pasar con la novela gráfica.   Y luego, quién sabe, quizá me propondré leer a Proust.